Загальний принцип забору в одноразові пробірки для капілярної крові вже відомий багатьом . Однак, у зв'язку з постійними зверненнями користувачів систем для забору крові з капіляром, за більш детальним роз'ясненням щодо правильності їх використання , був складений наступний документ. У ньому розглянуто ті нюанси , які можуть призвести до отримання недостовірних результатів при вимірюіванні.
На отримання достовірних результатів велику роль відіграють помилки, допущені при заборі та підготовці зразків крові для вимірювання . Ось перелік найбільш поширених з них:
1) повітряні « бульбашки » в капілярі
2 ) капіляр з краплею крові на кінці
3 ) недостатнє перемішування крові в пробірці після забору
4 ) недостатнє перемішування крові в пробірці перед вимірюванням зразка
Відбір зразків .
На малюнку а показаний правильно заповнений капіляр .
Якщо пробірку з капіляром при заборі крові тримати не горизонтально , капіляр заповнюється не повністю ( мал. б) або на його кінці можливе утворення краплі крові ( мал.в ) . При цьому, в пробірці замість необхідного об'єму крові, її стає більше або менше. Випадок в надає більший вплив на результат вимірювань , ніж б , тому що в пробірці крові більше, ніж необхідно , і можуть утворюватися мікросгустки ( напилений на стінки пробірок антикоагулянт розрахований на певний об'єм крові ) .
Ситуація, описана на мал. б , характерна для випадків , коли лаборант на прийомі «поспішає» із заповненням капіляра кров'ю. Зазвичай , він нахиляє пробірку з капіляром , кров в капіляр заходить швидше, ніж встигає з'являтися нова на місці проколу , і в капіляр потрапляє повітря . У цьому випадку слід випустити бульбашки з капіляра , змінюючи кут його нахилу до моменту , поки всі бульбашки не вийдуть . Потім знову розташувати пробірку з капіляром горизонтально і продовжити відбір крові.
Ситуація, описана на мал. 1-в , може проявитися , коли капіляр в пробірці вже заповнений , а лаборант на прийомі продовжує відбір крові. У цьому випадку слід , якщо це можливо , акуратно видалити надлишки проби із зовнішнього боку капіляра і продовжити вимір.
Підготовка зразків крові до вимірювання
Правильна підготовка зразків крові до вимірювання забезпечує достовірність отриманих результатів.
Після забору проби крові в одноразову пробірку для капілярної крові її необхідно ретельно перемішати. Якщо цього не зробити , то антикоагулянт , напилений на стінках пробірки , не провзаємадіє з кров'ю і в пробірці утвориться згусток .
Слід зазначити , що 200 мкл крові не так просто перемішати із-за маленького об'єму проби . Одним з найбільш ефективних методів перемішування є метод «ударів» по дну пробірки пальцем короткими різкими ударами.
Через 15-30 хвилин після забору капілярної крові можна починати вимірювання (цей час залежить від типу пробірок , їх виробника та інших параметрів - зазвичай вказується в інструкції із застосування даних пробірок).
Безпосередньо перед вимірюванням необхідно так само ретельно перемішати кров у пробірці . При поганому перемішуванні практично всі показники будуть виміряні вище , ніж їх дійсні значення (особливо чутливі до поганого перемішування значення для лейкоцитів WBC , еритроцитів RBC та гемоглобіну HGB).
Слід підкреслити , що при тривалих інтервалах часу між забором крові та вимірюванням, процедуру перемішування необхідно проводити довше.
Сподіваємося , що при правильному дотриманні вищевикладених інструкцій якість вимірювань за допомогою систем для забору крові з капіляром істотно зросте , а кількість помилок зведеться до мінімуму.
З повагою ,
сервісний відділ ТОВ « ЛАБІКС »